2 z 5 domácích mazlíčků trpí obezitou. Jak jim pomoci ke zdravé váze?

Nadváha a obezita už nejsou výhradně problémem lidí, čím dál častěji trápí také zvířecí mazlíčky. Podle veterinářů je její výskyt u zvířat alarmující – podle statistik trpí obezitou 2 z 5 domácích mazlíčků – zejména psů a koček. Obezita s sebou nese celou řadu zdravotních potíží a rizik. Správná výživa a udržení zdravé váhy zvířete je přitom zcela v rukou jeho majitele. Jak pomoci našim čtyřnohým parťákům k optimální váze a pevnému zdraví?

Obezita způsobuje vážné zdravotní potíže

Stejně jako u lidí způsobuje obezita u zvířat velké zdravotní potíže, jako je cukrovka, ztučnění jater, poškození kloubů, kardiovaskulární onemocnění, FeLUTD a jiné. S obezitou se pojí často také celkové zkrácení délky života vašeho mazlíčka. Pokud se příčina onemocnění neřeší a nedojde včas k úpravě váhy, s přibývajícím věkem se zpravidla přidávají další a další zdravotní neduhy. Těmto potížím se dá poměrně jednoduše zabránit.

Psi & nadváha, obezita

Dbejte na vyvážené složení jídelníčku 

Zatímco v přírodě obézní zvíře v podstatě nepotkáte, v domácím prostředí nemusí být udržení zdravé váhy jednoduché. Příčinou obezity u psů je nedostatek pohybu, který jde ruku v ruce s kalorickou a často také nezdravou stravou. 

Někteří majitelé svému pejskovi tu a tam zpestří jídelníček lidskými pochutinami, jako jsou například uzeniny nebo solené maso. Nevědomě tak svému čtyřnohému příteli škodí a zadělávají na zdravotní potíže. Slaná jídla, tučná jídla nebo uzeniny do psího jídelníčku rozhodně nepatří! 

Omezit byste měli také podávání pamlsků, jako jsou piškoty a jiné kalorické pochutiny plné mouky a cukru. Pokud chcete svého mazlíčka odměnit, dopřejte mu kvalitní masové pamlsky pro psy bez přidaných aditiv a obilovin, které obsahují spoustu zdravých bílkovin. Vyzkoušet můžete třeba sušená masa nebo vnitřnosti, které psi milují. Obsahují spoustu nutričně hodnotných látek a proteinů, které jsou při redukci váhy nepostradatelné.

Důležité je hlídat také hlavní složku jídelníčku. Při nadváze a obezitě volte kvalitní krmivo s nižším obsahem kalorií, které bývá obvykle označeno jako „light” – nízkokalorické. Krmnou dávku odměřte podle váhy, stáří a plemene a řiďte se doporučením výrobce. Někteří psi mají sklony k přejídání, a proto je důležité množství snězeného krmiva pečlivě hlídat. Do krmné dávky nezapomeňte připočítat také pamlsky.

Pokud jste vyznavačem BARF (syrové stravy), volte méně tučné druhy masa – krůtí, kuřecí, králičí a méně tučné druhy ryb. Pro zpestření jídelníčku můžete tu a tam přidat vejce. Optimální denní krmná dávka činí 3-4 % z optimální váhy psa. Při hubnutí a dietě pak maximálně 2 %. 

Dopřejte vašemu mazlíčkovi pravidelný pohyb

Při redukci váhy je kromě úpravy stravy důležitý také dostatečný a především pravidelný pohyb. Krátká procházka kolem paneláku rozhodně nestačí. Zapojte více pohybových aktivit – vyrazte se svým psem na výšlap, nebo si jděte zaběhat do parku. Vždy však s ohledem na zdraví a věk vašeho mazlíčka. Pokud i vás trápí kila navíc, máte dvojnásobnou motivaci. 

TIP: Doghiking: Objevujte svět se svým čtyřnohým parťákem

Kontrolujte váhu i zdravotní stav

Zodpovědný majitel pravidelně hodnotí zdravotní stav, kondici i váhu svého čtyřnohého parťáka. Nepřibývá zvíře na váze? Nemá potíže s chůzí? Nezadýchává se při pohybových aktivitách? Vyzkoušet můžete také jednoduchý hmatový a vizuální test. Nejprve si psa vestoje prohlédněte. Při pohledu shora byste měli vidět prohnutý pas, při pohledu z boku stoupající spodní linii břicha směrem od žeber k bokům. Stojícímu psovi byste měli snadno nahmatat žebra. Pokud jsou překrytá vrstvou tuku, je to špatně. Máte-li pochybnosti o váze a kondici vašeho psa, neváhejte se obrátit na veterináře. Poradí vám také s nastavením správného jídelníčku a denní krmné dávky.

Nepodceňujte pravidelné kontroly u veterináře

Prevence onemocnění je stejně důležitá jak u lidí, tak i u zvířat. Lepší je nemocem předcházet, než je léčit. A proto jsou velice důležité pravidelné kontroly u vašeho veterináře. Lékař psa zváží a prohlédne. Mnoho majitelů psů preventivní návštěvy veterináře podceňuje a zdravotní stav svého mazlíčka příliš nekontroluje. V mnoha případech tak zbytečně dochází k záchytu obezity, ale dalších onemocnění v pokročilých fázích, kdy už je léčba velice obtížná, zdlouhavá a pro majitele také finančně nákladná. Pravidelnou návštěvou veterinární ordinace můžete zkvalitnit a nezřídka také prodloužit život vašeho čtyřnohého kamaráda.

 

Kočky & nadváha, obezita

Hlídejte složení jídelníčku

Kočky chované v bytě obvykle nemají dostatek pohybu, což může být v kombinaci s nevyváženým jídelníčkem velký problém. Mnoho majitelů koček v dobré víře obohacuje kočičí menu o nejrůznější pamlsky a kalorické dobrůtky. Nevědomky tak své kočce zadělávají na zdravotní problémy. Ruku v ruce s obezitou stoupá riziko rozvoje sekundárních onemocnění, které snižují kvalitu i celkovou délku života.

Tendenci k většímu ukládání tuků mají zejména kočky po kastraci, a proto je nutné podávat odlehčenou stravu, která zamezí nechtěnému přibírání na váze. Volte granule určené speciálně pro kastrované kočky nebo krmiva s označením „low fat” nebo „obesity” – tedy se sníženým obsahem kalorií. Omezte podávání nezdravých pamlsků, které obsahují obiloviny, mléko nebo cukr. Tabu je také podávání lidských pochutin, jako jsou například uzeniny nebo solené maso. Pokud chcete svojí kočce dopřát pamlsek, volte zdravé dobroty, které obsahují libové maso nebo vnitřnosti, ideálně bez dalších příměsí.

Hlídejte také denní krmnou dávku a řiďte se doporučením výrobce, které najdete na obalu krmiva. Některé kočky mají sklony k přejídání, a proto každou porci pečlivě odměřte nebo zvažte. Do denní krmné dávky počítejte také pamlsky.   

Motivujte kočku k pohybu

Kočka, která žije v bytě a nechodí ven, má výrazné tendence k přibývání na váze. Zatímco v přírodě musí kočka vyvinout při lovu velké úsilí a vydat spoustu kalorií, domácí kočky většinu dne pasivně polehávají. Při redukci váhy je zvýšení pohybové aktivity nezbytné. Motivujte kočku k pohybu formou hry a vhodných hraček. 

Kontrolujte váhu i zdravotní stav

Pravidelně svou kočku važte a sledujte, jestli nepřibírá na váze. Nezapomeňte také na vizuální a hmatovou kontrolu. Kočka má v optimální kondici shora viditelný pas a jdou jí snadno nahmatat žebra, která nijak nevyčnívají. Všimnout byste si měli také změn, jako je zvýšená únava, potíže s pohybovým aparátem, zadýchávání při hře, změny v chování atd.

Nezanedbávejte prevenci a návštěvy veterináře

Pro mnoho majitelů koček bohužel nejsou pravidelné návštěvy veterináře samozřejmostí. S mazlíčkem přichází do ordinace veterináře mnohdy až v pokročilých stádiích onemocnění, kdy je léčba zdlouhavá, komplikovaná, finančně nákladná a pro kočku fyzicky i psychicky náročná. Díky pravidelným preventivním návštěvám veterináře můžete problémy zachytit hned v počátku. To zvyšuje šance nejen na úspěšnou léčbu, ale i kvalitní a dlouhý život vašeho kočičího přítele. Kočky umí příznaky nemoci dlouhou dobu mistrně skrývat, a proto se nebojte obrátit na svého veterináře byť jen s dotazem, pokud se vám v chování nebo zdravotním stavu vašeho mazlíčka něco nelíbí. Konzultovat můžete také správný výběr krmiva a nastavení optimální krmné dávky.

TIP: 5 pádných důvodů, proč pečovat o zdraví vašeho mazlíčka s produkty SkinPET®

Poslední novinky z blogu

Jak pečovat o zvíře po operaci, kastraci nebo sterilizaci?

Dny po operaci jsou pro vašeho mazlíčka velice náročné. Potřebuje vaši lásku i péči, aby se mohl brzy vrátit do kondice a radovat se ze života. Buďte na tyto nelehké dny připraveni a dopřejte svému mazlíčkovi kvalitní pooperační péči v klidu a bezpečí domova. Jak se starat o psa či kočku po operaci, kastraci nebo sterilizaci?

Celý článek Všechny články

Vánoce s vaším mazlíčkem: Tipy na nejlepší dárky pro psy a kočky

Vaši čtyřnozí parťáci patří mezi právoplatné členy vaší rodiny, a tak je samozřejmé, že se pod vánočním stromečkem objeví balíčky i s jejich jmény. Jaké dárky vybrat, aby vašemu mazlíčkovi udělaly radost nejen o Vánocích, ale i po celý rok? Nechte se inspirovat tipy na praktické dárky pro psy a kočky.

Celý článek Všechny články

Jak řešit zápach z tlamy u psa či kočky?

Vdechovat nevábný odér z tlamy vašeho mazlíčka není nic příjemného. Nejde přitom jen o kosmetickou záležitost. Silný zápach z tlamy vašeho psa nebo kočky signalizuje hlubší zdravotní problém, který byste neměli podceňovat. Může jít o banální příčinu, jako je nevhodné složení jídelníčku, ale i závažný problém, který může vašeho čtyřnohého přítele ohrozit na životě. Jak zápach z tlamy řešit a jak zjistit jeho příčinu?

Celý článek Všechny články

2 z 5 domácích mazlíčků trpí obezitou. Jak jim pomoci ke zdravé váze?

Nadváha a obezita už nejsou výhradně problémem lidí, čím dál častěji trápí také zvířecí mazlíčky. Podle veterinářů je její výskyt u zvířat alarmující – podle statistik trpí obezitou 2 z 5 domácích mazlíčků – zejména psů a koček. Obezita s sebou nese celou řadu zdravotních potíží a rizik. Správná výživa a udržení zdravé váhy zvířete je přitom zcela v rukou jeho majitele. Jak pomoci našim čtyřnohým parťákům k optimální váze a pevnému zdraví?

Celý článek Všechny články

Nachlazení, rýma a kašel: Tipy, jak řešit nejčastější nemoci vašich mazlíčků

Sychravé podzimní počasí nahrává virům i bakteriím a plní ordinace nejen lékařů, ale i veterinářů. Zvířata trpí nachlazením a virózami stejně jako lidé. Organismus oslabený výkyvy teplot a změnou počasí nedokáže s protivníky účinně bojovat, a tak se může u vašeho mazlíčka s příchodem podzimu objevit rýma, kašel či jiné nepříjemné příznaky probíhajícího onemocnění, které není radno podceňovat. Zjistěte, jak vašim čtyřnohým kamarádům ulevit při viróze či nachlazení a jak nemocem účinně předcházet.

Celý článek Všechny články