10 důležitých věcí, které by neměly chybět v lékárničce pro chlupáče

Zdraví, skvělá kondice a celková pohoda jsou pro majitele každého zvířecího mazlíčka prioritou. A proto je zodpovědný chovatel připravený na všechny nečekané situace, které vyžadují okamžitý zásah a náležitou péči. Mít po ruce dobře vybavenou zvířecí lékárničku je při akutních zraněních a onemocněních k nezaplacení. Lékárnička určená pro lidi ve většině případů nestačí, zvířata potřebují jinou péči než lidé. A nejde přitom jen o úrazy, zkušený chovatel je připravený řešit také další časté potíže psů a koček – od bolavého ucha přes podráždění očí, průjmy, zvracení, střevní potíže, záněty zubů až po klíšťata.

Lékárnička pro psy - doma i na cestách

Dobře vybavená lékárnička je základem správné péče o jakékoliv zvíře. Samozřejmostí by měla být nejen doma, ale také na cestách – pokud cestujete se svým čtyřnohým parťákem, vozte zvířecí lékárničku v autě, případně ji vezměte s sebou do batohu, pokud se chystáte třeba na výšlap.

SkinPET TIP: Jak pečovat o vašeho mazlíčka po výšlapu?

1. Desinfekce jako základ

Pokud si pes způsobí zranění, je třeba neprodleně postižené místo ošetřit a vydezinfikovat. Proto je základem každé psí lékárničky účinné antiseptikum, které můžete použít na vyčištění ranodřeninkousanců nebo škrábanců. Ránu očistěte od nečistot a chlupů a ošetřete antiseptickým roztokem SkinPET® Super Spray, který ránu šetrně vyčistívydezinfikuje a zbaví všech patogenů

2. Sterilní krytí, obvazy a náplasti

Pokud se pes zraní a krvácí, nejprve zastavte krvácení kompresí rányobvázáním nebo tlakovým obvazem. Poté použijte sterilní krytí a obvaz, které vám pomohou udržet ránu čistou. Krytí chrání ránu před průnikem bakterií, které jsou nejčastější příčinou infekcí ran. Hodit se mohou také elastická obinadla, která poslouží k fixaci obvazu nebo zajištění komprese. 

3. Gumové rukavice

Při ošetřování zranění vašeho pejska pracujte v gumových rukavicích a mějte je vždy po ruce ve své domácí i cestovní lékárničce. Snížíte tím riziko zanesení infekce do rány.

4. Pinzeta a nůžky

Z procházky si váš pes mnohdy přinese domů nevítané hosty v podobě klíšťatklošů a jiných parazitů. Pinzeta na bezpečné vytažení klíšťat je v lékárničce zkrátka nezbytná. Pomocí nůžek můžete vystřihnout chlupy v okolí rány, nastříhat obvaz či jiný materiál k ošetření pejska.

5. Oční roztok

Nečistoty v okolí, jako je prach či pyl, mohou způsobit podrážděníslzení a zarudnutí očí. Abyste předešli rozvoji infekce, mějte v lékárničce oční roztok SkinPET® Ophtal

6. Roztok na čištění uší

Pravidelné čištění uší je důležité pro chovatele psů. Pomáhá předcházet zánětům uší, které mohou postihnout vašeho psa. Mějte v lékárničce SkinPET® Otic pro čištění uší a SkinPET® Aural Gel pro akutní zánět ucha. Gel snižuje otok, zmírňuje bolest, zkracuje dobu hojení a minimalizuje riziko vzniku sekundární infekce.

7. Gel na podporu hojení

Doplňte svou lékárničku o SkinPET® Hydro Gel, který je báječný na ošetření kůže a sliznic. Pomáhá při povrchových i hlubokých ranách, vředech, prasklinách, rozpadlých pooperační ranách a popáleninách. Gel je bezpečný i při náhodném požití nebo olízání rány. Pro nehojící se rány je skvělý SkinPET® Hydro Gel HY   s kyselinou hyaluronovou, která maximálně podpoří proces hojení a zamezí zjizvení tkáně.

8. Savá podložka

Absorpční podložka poskytne ošetřovanému psovi nezbytný komfort a pomůže udržet hygienu. Savá vrstva absorbuje moč, krev a nečistoty, spodní nepropustná vrstva zabraňuje prosáknutí a znečištění okolí.

9. Aktivní uhlí

Aktivní uhlí je vhodným pomocníkem při zažívacích potížích u psů. Podávejte jej podle doporučení veterináře. Nezapomeňte také na dostatečný pitný režim. Pokud se stav do 2 dnů nezlepší, vyhledejte veterináře.

10. Izotermická folie

Izotermická fólie ochrání vašeho psa před prochladnutím nebo přehřátím. Při zdravotním problému se nebojte obrátit na veterináře. Často stačí telefonická konzultace. Pokud je vaše pes vážně nemocný, je možné, že budete muset cestovní lékárničku doplnit o specifické léky nebo přípravky.

 

1. Dezinfekce jako základ

V případě, že kočka utrpí zranění, je důležité okamžitě ošetřit postižené místo a provést dezinfekci. Proto je v základní výbavě každé lékárničky pro kočky nezbytné efektivní antiseptikum, které lze využít pro čištění ran, škrábanců a odřenin. Ránu pečlivě zbavte nečistot a chlupů a aplikujte antiseptický sprej SkinPET® Super Spray. Tento roztok šetrně a účinně vyčistí ránu, dezinfikuje a odstraní patogeny.

2. Sterilní krytí, obvazy a náplasti

Pokud se kočka zraní, nejprve zastavte krvácení. Poté použijte sterilní krytí a obvaz a na drobnější poranění použijte náplasti. Pokud je kočka agresivní, zkuste ji uklidnit hlasem a jemnými pohyby. Pokud to nezabere, můžete její tlamu zafixovat obvazem. Obvaz přiložte tak, aby kočka nemohla otevřít tlamu a kousat.

3. Sterilní gumové rukavice

Gumové rukavice chrání vaše ruce před bakteriemi a jinými patogeny, které mohou být přítomny na srsti a kůži kočky. Pracujte v gumových rukavicích vždy, když budete ošetřovat zranění vaší kočky, ať už je to drobné škrábnutí nebo rozsáhlá rána.

4. Pinzeta a nůžky

Pinzeta a nůžky jsou nezbytnými pomůckami v kočičí lékárničce. Pinzeta může hodit k odstraňování cizích předmětů, které se mohou kocourovi zachytit v tlapce nebo srsti. Nůžky jsou pak užitečné pro vystřihování chlupů v okolí rány nebo pro nastříhání obvazu.

5. Oční roztok

Nečistoty v okolí očí  mohou způsobit podráždění, slzení a zarudnutí očí. K čištění očí koček můžete použít oční roztok SkinPET® Ophtal, abyste předešli infekci. Tento roztok je bezpečný a účinný a slouží i k čištění očního okolí od ospalek a jiných nečistot.

6. Roztok na čištění uší

Předcházejte zánětu uší u kočky pravidelným čištěním uší. Čistit uši kočce byste měli alespoň jednou týdně. K čištění můžete použít roztok na čištění uší SkinPET® Otic. Pokud se u vaší kočky objeví zánět ucha, použijte antiseptický gel SkinPET® Aural Gel. Gel snižuje otok, zmírňuje bolest, zkracuje dobu hojení a minimalizuje riziko vzniku sekundární infekce.

7. Gel na podporu hojení

K ošetření ran u koček můžete použít SkinPET® Hydro Gel. Gel je bezpečný a účinný a pomáhá při povrchových i hlubokých ranách, vředech, prasklinách, rozpadlých pooperační ranách a popáleninách. Gel je bezpečný i při náhodném požití nebo olízání rány.

8. Savá podložka

Speciální podložka zajistí vaší kočce pohodlí a udržuje čistotu. Absorpční vrstva pohlcuje moč, krev a nečistoty, zatímco spodní vrstva zamezuje pronikání tekutin a znečištění okolí.

9. Aktivní uhlí

Kočky často trpí průjmy a zvracením. V takovém případě podávejte kočce aktivní uhlí. Dávkování konzultujte s veterinářem. Dbejte na dostatek tekutin a pokud se stav nezlepší do 2 dnů nebo se objeví další příznaky, tak vyhledejte veterináře.

10. Izotermická folie

Izotermická fólie udrží vaši kočku v teple a ochrání ji před přehřátím či prochladnutím. V případě vážné nemoci kočky je možné, že budete muset do cestovní lékárničky přidat specifické léky nebo přípravky. Při jakémkoliv zdravotním problému neváhejte kontaktovat veterináře, nebo se obraťte na naši poradnu SkinPET

 

Poslední novinky z blogu

Jak pečovat o zvíře po operaci, kastraci nebo sterilizaci?

Dny po operaci jsou pro vašeho mazlíčka velice náročné. Potřebuje vaši lásku i péči, aby se mohl brzy vrátit do kondice a radovat se ze života. Buďte na tyto nelehké dny připraveni a dopřejte svému mazlíčkovi kvalitní pooperační péči v klidu a bezpečí domova. Jak se starat o psa či kočku po operaci, kastraci nebo sterilizaci?

Celý článek Všechny články

Vánoce s vaším mazlíčkem: Tipy na nejlepší dárky pro psy a kočky

Vaši čtyřnozí parťáci patří mezi právoplatné členy vaší rodiny, a tak je samozřejmé, že se pod vánočním stromečkem objeví balíčky i s jejich jmény. Jaké dárky vybrat, aby vašemu mazlíčkovi udělaly radost nejen o Vánocích, ale i po celý rok? Nechte se inspirovat tipy na praktické dárky pro psy a kočky.

Celý článek Všechny články

Jak řešit zápach z tlamy u psa či kočky?

Vdechovat nevábný odér z tlamy vašeho mazlíčka není nic příjemného. Nejde přitom jen o kosmetickou záležitost. Silný zápach z tlamy vašeho psa nebo kočky signalizuje hlubší zdravotní problém, který byste neměli podceňovat. Může jít o banální příčinu, jako je nevhodné složení jídelníčku, ale i závažný problém, který může vašeho čtyřnohého přítele ohrozit na životě. Jak zápach z tlamy řešit a jak zjistit jeho příčinu?

Celý článek Všechny články

2 z 5 domácích mazlíčků trpí obezitou. Jak jim pomoci ke zdravé váze?

Nadváha a obezita už nejsou výhradně problémem lidí, čím dál častěji trápí také zvířecí mazlíčky. Podle veterinářů je její výskyt u zvířat alarmující – podle statistik trpí obezitou 2 z 5 domácích mazlíčků – zejména psů a koček. Obezita s sebou nese celou řadu zdravotních potíží a rizik. Správná výživa a udržení zdravé váhy zvířete je přitom zcela v rukou jeho majitele. Jak pomoci našim čtyřnohým parťákům k optimální váze a pevnému zdraví?

Celý článek Všechny články

Nachlazení, rýma a kašel: Tipy, jak řešit nejčastější nemoci vašich mazlíčků

Sychravé podzimní počasí nahrává virům i bakteriím a plní ordinace nejen lékařů, ale i veterinářů. Zvířata trpí nachlazením a virózami stejně jako lidé. Organismus oslabený výkyvy teplot a změnou počasí nedokáže s protivníky účinně bojovat, a tak se může u vašeho mazlíčka s příchodem podzimu objevit rýma, kašel či jiné nepříjemné příznaky probíhajícího onemocnění, které není radno podceňovat. Zjistěte, jak vašim čtyřnohým kamarádům ulevit při viróze či nachlazení a jak nemocem účinně předcházet.

Celý článek Všechny články