Nachlazení, rýma a kašel: Tipy, jak řešit nejčastější nemoci vašich mazlíčků

Jak poznat nachlazení u domácího mazlíčka?

Projevy nachlazení nebo probíhající virózy jsou u zvířecích mazlíčků podobné jako u lidí – objevit se může rýma, kašel, kýchání, zarudnutí očí, zvýšená teplota, zvýšená únava, třes, podrážděnost, nechutenství, zvracení, změny nálad… Běžné nachlazení s mírným průběhem můžete léčit sami doma a účinně mu také předcházet. 

Kdy navštívit veterináře?

Nachlazení u jinak zdravých mazlíčků, kteří jsou v optimální kondici, zvládnete obvykle sami doma. Po 3 dnech dodržování režimových opatření by projevy nemoci měly ustupovat. Pokud se vám cokoliv nezdá – mazlíček je apatický, nepije, silně zvrací, má horečku – neprodleně navštivte veterinární ordinaci. 

Nachlazení u psa

Domácí léčba nemocného psa

Při běžném nachlazení u psa obvykle stačí dodržovat 3 režimová opatření.

  1. Teplo - Udržujte vašeho čtyřnohého kamaráda v teple. Venkovní procházky omezte na vykonání potřeby. Pokud pes venku provlhne, důkladně ho usušte.
  2. Klid - Udržujte vašeho psího parťáka v klidu, nechte ho odpočívat a nenuťte ho do her, aktivit a dlouhých procházek. Oslabený organismus potřebuje načerpat sílu.
  3. Pitný režim

Pitný režim

Nemocný pes potřebuje přijímat dostatek tekutin. Nabízejte vodu nebo nesolený vývar z masa a kostí. Pokud pes pije málo, zkuste vodu přimíchat také do krmiva. Při probíhajícím onemocnění hrozí riziko dehydratace – pokud pes nepije nebo úporně zvrací, vyhledejte pomoc veterináře.

Na co si dát pozor?

Po několik následujících dní vašeho mazlíčka v průběhu dne kontrolujte a měřte teplotu. K měření postačí bezdotykový teploměr pro lidi, ještě přesnější měření pak nabízí bezdotykový teploměr pro zvířata. Použít můžete také běžný teploměr, který se psovi zavede do konečníku. Normální teplota u psů je 39 °C, hodnoty od 39,4 °C považujeme za zvýšenou teplotu. Pokud naměříte svému mazlíčkovi 40 °C a více, neprodleně vyhledejte pomoc veterináře! Horečky mohou být pro psa velmi nebezpečné.

POZOR: Nikdy bez předchozí konzultace s veterinářem nepodávejte psům léky na horečku (ani žádné jiné léky) určené lidem! Mohly by jim vážným způsobem ublížit, nebo dokonce způsobit úhyn vašeho mazlíčka. 

Pokud nachlazení probíhá pouze s mírnými příznaky, pes je bez horečky nebo má pouze mírně zvýšenou teplotu, nemusíte podávat žádné léky. Při výtoku z očí nebo zarudnutí použijte zklidňující oční roztok SkinPET® Ophtal, který uleví od nepříjemných příznaků a sníží riziko sekundární infekce. Péče o oči a oční okolí by měla být samozřejmostí po celý rok, a proto by měl mít oční roztok po ruce každý majitel pejska ve své zvířecí lékárničce.

TIP:10 důležitých věcí, které by neměly chybět v lékárničce pro chlupáče

Prevence nachlazení 

Nachlazení je pro pejsky stejně nepříjemné jako pro lidi. Pro starší psy nebo oslabené jedince navíc může být i banální infekce nebezpečná, a proto je důležité nemocem předcházet.

Dodržování hygieny v domácnosti

V prostředí se přirozeně vyskytují, viry a bakterie, které jsou pro oslabený organismus nebezpečné. Oslabená imunita se nedokáže virům a bakteriím bránit, a proto dochází k rozvoji onemocnění. V každé domácnosti se nachází miliony bakterií! V přírodě je to ještě mnohonásobně více. Důležité je dbát na pravidelnou hygienu. K dezinfekci povrchů, pelíšků, hraček, misek a všech míst, kde se váš čtyřnohý parťák nejvíce pohybuje, použijte SkinPET® Super Spray. Potěší vás jednoduché nanášení pomocí rozprašovače a vysoká účinnost – zahubí patogenní viry, bakterie i plísně. Sprej je možné aplikovat také přímo na srst, například po návratu z procházky. Na srsti totiž ulpívá velké množství nebezpečných mikroorganismů, které se v přírodě hojně vyskytují.

Pravidelné koupání

Obzvlášť v sychravém podzimním a zimním počasí potřebuje srst vašeho pejska pravidelnou péči. Koupejte psa pravidelně 1x týdně antiseptickým šamponem SkinPET® Chlorhex Shampoo 0,5%, který zahubí většinu nebezpečných virů, bakterií i plísní a zároveň odstraní všechny nečistoty. Po koupeli psa důkladně vysušte. S vlhkou srstí ho nepouštějte ven, aby neprochladl.

Pokud spíte se svým chlupatým přítelem v posteli nebo se rádi mazlíte, myslete také na své zdraví. Spousta virů a bakterií je přenosných ze psa na člověka a z člověka na psa. V intervalu mezi dalším koupáním používejte pro dezinfekci srsti SkinPET® Super Spray. Je šetrný k pokožce, neštípe, nedráždí a má hypoalergenní složení.

Tepelná pohoda

Plemena s krátkou srstí a plemena bez srsti jsou citlivá na chladné počasí. V mrazivých dnech byste neměli vycházet bez gumových botiček a hřejivého obleku. Při obzvlášť velkých mrazech je vhodné omezit čas, který strávíte na procházce.

Kvalitní výživa 

Pro správné fungování imunity vašeho psa je nezbytná vyvážená strava plná bílkovin, vitamínů a minerálů. Zvolte kvalitní krmnou směs nebo BARF a omezte podávání nezdravých pamlsků. Neméně důležitý je také pravidelný pohyb a udržování zdravé váhy.

TIP: 2 z 5 domácích mazlíčků trpí obezitou. Jak jim pomoci ke zdravé váze?

 

Nachlazení u kočky

Při běžném nachlazení obvykle stačí dodržovat 3 režimová opatření.

  1. Teplo Udržujte vašeho kočičího kamaráda v teple. Pokud má vaše kočka běžně volný přístup ven, po dobu léčení ji nechávejte doma.
  2. Klid Udržujte vašeho chlupatého člena rodiny v klidu, nechte ho odpočívat a nenuťte ho do her a aktivit. Oslabený organismus potřebuje odpočinek, díky kterému načerpá sílu.
  3. Pitný režim

Organismus bojující s nemocí volá po zvýšeném příjmu tekutin. Nabízejte kočce vodu nebo nesolený vývar z masa a kostí. Příjem tekutin můžete navýšit také přidáváním vody do krmiva. Pokud kočka odmítá tekutiny, zvrací a je dehydratovaná, vyhledejte pomoc veterináře.

Na co si dát pozor?

V několika následujících dnech kočku v průběhu dne kontrolujte a měřte teplotu. Nemocná kočka většinou vyhledává klid, a tak o ní po většinu dne takříkajíc ani nemusíte vědět. O to pečlivěji je potřeba sledovat její zdravotní stav. 

Několikrát za den kočce změřte teplotu. Klasický teploměr se kočce zavádí do konečníku, proto je lepší využít bezdotykového teploměru, který je pro zvíře rozhodně komfortnější. Vystačíte si s teploměrem pro lidi, případně můžete zakoupit teploměry zvířecí, které jsou přesnější. Normální tělesná teplota kočky je 39 °C. Zvýšenou teplotu naměříte při hodnotách 39,4 °C a více. Horečky nad 40-41 °C jsou pro kočku nebezpečné a vyžadují okamžitou návštěvu veterináře.

POZOR: Nikdy bez předchozí konzultace s veterinářem nepodávejte kočkám léky na horečku (ani žádné jiné léky) určené lidem! Mohly by jim vážným způsobem ublížit, nebo dokonce způsobit úhyn vašeho mazlíčka. Paracetamol je pro kočky dokonce smrtelně nebezpečný!

Nachlazení s mírným průběhem, které neprovází horečky, nevyžaduje podávání léků. Při výtoku z očí nebo zarudnutí použijte zklidňující oční roztok SkinPET® Ophtal, který uleví od nepříjemných příznaků a sníží riziko sekundární infekce. Péče o oči a oční okolí by měla být samozřejmostí po celý rok, a to zejména u dlouhosrstých plemen, a proto by oční roztok neměl chybět ve vaší domácí lékárničce.

TIP: 10 důležitých věcí, které by neměly chybět v lékárničce pro chlupáče

Prevence nachlazení

Rýma, kašel a nachlazení je pro kočky stejně nepříjemná jako pro lidi. Starší kočky, nemocné nebo oslabené jedince navíc může ohrozit i zdánlivě banální infekce. A proto je velice důležitá prevence, která minimalizuje riziko nachlazení a infekce.

Hygiena v domácnosti

V prostředí se přirozeně vyskytují, viry a bakterie, které jsou pro oslabený organismus nebezpečné. Oslabená imunita se nedokáže virům a bakteriím bránit a dochází k rozvoji onemocnění. V každé domácnosti se nachází miliony bakterií! V přírodě je to ještě mnohonásobně více. Proto je důležité dbát na pravidelnou hygienu. K dezinfekci povrchů, pelíšků, hraček, misek a všech míst, kde se váš kočičí přítel nejvíce pohybuje, použijte SkinPET® Super Spray. Potěší vás jednoduché nanášení pomocí rozprašovače a vysoká účinnost – zahubí patogenní viry, bakterie i plísně. 

Hygiena srsti

I když si kočky pravidelnou hygienu srsti obstarávají samy, tato přirozená očista nemusí vždy stačit. Kočky žijící výhradně v bytě koupání obvykle nepotřebují, přesto je potřeba věnovat srsti pozornost, a to obzvlášť v sezóně nachlazení. Na srsti totiž ulpívá velké množství nebezpečných mikroorganismů, které kočka nechtěně roznáší po celé domácnosti. Nejlepší prevencí je srst kočky pravidelně dezinfikovat. K tomu postačí dezinfekční sprej SkinPET® Super Spray, který hubí viry, bakterie a plísně. Je šetrný k pokožce, neštípe, nedráždí a má hypoalergenní složení.

Kočky, které chodí ven, je nutné vykoupat, pokud je srst velmi znečištěná. K očistě použijte antiseptický šampon SkinPET® Chlorhex Shampoo 0,5%, který zahubí většinu nebezpečných virů, bakterií i plísní a zároveň odstraní všechny nečistoty. Po koupeli kočku důkladně vysušte ručníkem. Nepouštějte ji ven, dokud nebude srst naprosto suchá. Nedoporučuje se koupat těhotné a velmi mladé kočky či koťata. 

Tepelná pohoda

Pokud má vaše kočka volný přístup ven (nebo třeba na balkon), trpí na častější nachlazení, nebo jde o plemeno bez srsti, zvažte pořízení hřejivého obleku. Při obzvlášť velkých mrazech kočku nepouštějte ven, nebo omezte čas, který kočka venku stráví. 

Kvalitní výživa 

Pro správné fungování imunity vaší kočky je nezbytná vyvážená strava plná bílkovin, vitamínů a minerálů. Zvolte kvalitní krmnou směs nebo BARF a omezte podávání nezdravých pamlsků. Neméně důležitý je také pravidelný pohyb a udržování zdravé váhy.

TIP: 2 z 5 domácích mazlíčků trpí obezitou. Jak jim pomoci ke zdravé váze?

Poslední novinky z blogu

Jak pečovat o zvíře po operaci, kastraci nebo sterilizaci?

Dny po operaci jsou pro vašeho mazlíčka velice náročné. Potřebuje vaši lásku i péči, aby se mohl brzy vrátit do kondice a radovat se ze života. Buďte na tyto nelehké dny připraveni a dopřejte svému mazlíčkovi kvalitní pooperační péči v klidu a bezpečí domova. Jak se starat o psa či kočku po operaci, kastraci nebo sterilizaci?

Celý článek Všechny články

Vánoce s vaším mazlíčkem: Tipy na nejlepší dárky pro psy a kočky

Vaši čtyřnozí parťáci patří mezi právoplatné členy vaší rodiny, a tak je samozřejmé, že se pod vánočním stromečkem objeví balíčky i s jejich jmény. Jaké dárky vybrat, aby vašemu mazlíčkovi udělaly radost nejen o Vánocích, ale i po celý rok? Nechte se inspirovat tipy na praktické dárky pro psy a kočky.

Celý článek Všechny články

Jak řešit zápach z tlamy u psa či kočky?

Vdechovat nevábný odér z tlamy vašeho mazlíčka není nic příjemného. Nejde přitom jen o kosmetickou záležitost. Silný zápach z tlamy vašeho psa nebo kočky signalizuje hlubší zdravotní problém, který byste neměli podceňovat. Může jít o banální příčinu, jako je nevhodné složení jídelníčku, ale i závažný problém, který může vašeho čtyřnohého přítele ohrozit na životě. Jak zápach z tlamy řešit a jak zjistit jeho příčinu?

Celý článek Všechny články

2 z 5 domácích mazlíčků trpí obezitou. Jak jim pomoci ke zdravé váze?

Nadváha a obezita už nejsou výhradně problémem lidí, čím dál častěji trápí také zvířecí mazlíčky. Podle veterinářů je její výskyt u zvířat alarmující – podle statistik trpí obezitou 2 z 5 domácích mazlíčků – zejména psů a koček. Obezita s sebou nese celou řadu zdravotních potíží a rizik. Správná výživa a udržení zdravé váhy zvířete je přitom zcela v rukou jeho majitele. Jak pomoci našim čtyřnohým parťákům k optimální váze a pevnému zdraví?

Celý článek Všechny články

Nachlazení, rýma a kašel: Tipy, jak řešit nejčastější nemoci vašich mazlíčků

Sychravé podzimní počasí nahrává virům i bakteriím a plní ordinace nejen lékařů, ale i veterinářů. Zvířata trpí nachlazením a virózami stejně jako lidé. Organismus oslabený výkyvy teplot a změnou počasí nedokáže s protivníky účinně bojovat, a tak se může u vašeho mazlíčka s příchodem podzimu objevit rýma, kašel či jiné nepříjemné příznaky probíhajícího onemocnění, které není radno podceňovat. Zjistěte, jak vašim čtyřnohým kamarádům ulevit při viróze či nachlazení a jak nemocem účinně předcházet.

Celý článek Všechny články