Jak řešit zápach z tlamy u psa či kočky?

Vdechovat nevábný odér z tlamy vašeho mazlíčka není nic příjemného. Nejde přitom jen o kosmetickou záležitost. Silný zápach z tlamy vašeho psa nebo kočky signalizuje hlubší zdravotní problém, který byste neměli podceňovat. Může jít o banální příčinu, jako je nevhodné složení jídelníčku, ale i závažný problém, který může vašeho čtyřnohého přítele ohrozit na životě. Jak zápach z tlamy řešit a jak zjistit jeho příčinu?

Zápach z tlamy u psa

Prohlédněte tlamu, zuby i dásně

Častou příčinou nevábného zápachu z úst bývá zánět. Záněty v dutině ústní nezpůsobují jen nepříjemný zápach. Celkově snižují kvalitu života vašeho mazlíčka a nezřídka také jeho délku. Zánět dásní je pro psa stejně jako pro lidi velice nepříjemný a bolestivý. Pes může odmítat jídlo, bývá neklidný, agresivní nebo apatický.

POZOR: Neléčený zánět v dutině ústní může vést ke ztrátě zubů, nebo dokonce k akutní, život ohrožující otravě organismu.

Jako první krok při zápachu z tlamy proto prohlédněte pečlivě dutinu ústní vašeho mazlíčka. Zaměřte se především na zuby i dásně. Nejsou na dásni nebo v tlamě patrná zarudlá, oteklá nebo krvavá místa? Nic dobrého neznačí ani místa zbarvená do šedavě bílé, hnědé nebo černé barvy.

Některé potíže dokážete vyřešit sami doma. Přesto je dobré zkonzultovat nález s veterinářem alespoň po telefonu. Jako první pomoc při zánětu dásní nebo zánětu v dutině ústní doporučujeme SkinPET® Stoma Gel HY s kyselinou hyaluronovou. Působí antisepticky, tlumí zánět, zklidňuje podráždění, zastavuje krvácení, snižuje bolest i otok. Kyselina hyaluronová urychluje hojení a snižuje riziko zjizvení tkáně. Gelová konzistence přípravku zaručuje perfektní přilnutí k postiženému místu – gel nestéká a jeho aplikace je bezbolestná. Neštípe, nepálí a má hypoalergenní složení. Postižené místo potírejte gelem 3-4x denně až do vymizení příznaků.

SkinPET® Stoma Gel HY můžete používat jak při akutních potížích, tak preventivně. Při pravidelném používání udrží dutinu ústní zdravou a bez bakterií, které způsobují vznik zubního kamene, rozvoj zánětu dásní a paradontózy. Nemusíte se proto obávat ani „pusinek” a přátelských olíznutí vašeho mazlíčka.

Dbejte na pravidelnou zubní hygienu

Stejně jako věnujeme náležitou péči našim dásním i zubům, je nutné pečovat o zdraví dutiny ústní vašeho mazlíčka. Zuby a dásně můžete čistit speciálním zubním kartáčkem pro psy bez použití pasty, nebo se speciální pastou pro psy. Optimální je frekvence 1x denně, nebo alespoň 1x do týdně.

Zuby čistěte jemně, krouživými pohyby po povrchu zubů a podél dásní. Pozornost věnujte především vnější straně horních a dolních zubů. Pokud jste vašemu psovi zuby dosud nečistili, postupujte opatrně. Ze začátku mu může být čištění nepříjemné, a proto začněte krátkým masírováním dásní. Dobu čištění postupně prodlužujte. Jakmile získáte důvěru vašeho mazlíčka, stane se čištění zubů každodenním společným rituálem.

POZOR:Nikdy nepoužívejte pasty pro lidi, pro psy mohou být obsažené látky toxické a životu nebezpečné!

Pravidelně navštěvujte také veterináře, který zuby důkladně zkontroluje a odstraní případně zubní kámen. Právě usazený zubní plak a zubní kámen bývají příčinou kazivosti zubů i zánětu dásní. Po ošetření zubního kamene, dásní, nebo vytržení zubů u veterináře nezapomeňte postižené místa ošetřovat Stoma Gelem HY, který urychlí hojení a sníží riziko sekundární infekce.

Krmte psa kvalitním krmivem

Vyvážená strava je pro zdraví vašeho mazlíčka velice důležitá. Nekrmte svého psa lidskými pochoutkami, soleným masem ani uzeninami. Tolik oblíbené piškoty obsahují rafinované cukry, které zdraví zubů rozhodně neprospívají.

Základem jídelníčku vašeho psa by měly být kvalitní granule nebo BARF. Na trhu jsou k dostání speciální krmiva, která podporují zdraví dutiny ústní a zubů vašeho psa. Čas od času dopřejte svému mazlíčkovi také syrové kosti nebo dentální pamlsky (sušené uši, dentální tyčinky apod.), které jsou skvělou odměnou, a zároveň pomáhají obrušovat zubní plak.

Ke zdraví dutiny ústní přispívají také nejrůznější hračky – dřevěné, plastové i gumové. K přirozenému obrušování zubního kamene dochází také při žvýkání klacků, což patří mezi oblíbené kratochvíle nejednoho psího přítele.

Konzultujte zdravotní stav s veterinářem

Při dodržování pravidelné zubní hygieny a používání přípravku Stoma Gelem HY by měl zápach z tlamy do několika týdnů vymizet. Pokud problém i přes tato opatření přetrvává, může se jednat o závažnější problém. Navštivte pro jistotu veterináře, aby vyloučil onemocnění žaludku, jater, ledvin, nebo nádorová onemocnění.

Řešíte kromě zápachu z tlamy také zápach uší? Nejčastěji tento problém trápí psy s převislýma ušima. Zápach způsobují bakterie a kvasinky, které se množí ve vlhkém a teplém prostředí pod boltcem. K odstranění zápachu stačí uši vyčistit antiseptickým roztokem SkinPET® Otic. Pravidelným čištěním uší 1x týdně předejdete nepříjemnému zápachu a zároveň bolestivému zánětu uší, který vzniká v důsledku přemnožení bakterií. Při akutní infekci a zánětu ucha použijte antiseptický přípravek SkinPET® Aural Gel.

 

Zápach z tlamy u kočky

Zkontrolujte zuby i dásně

Potíže se špatným dechem a se zuby jsou u koček bohužel velice časté. Na vině bývá obvykle nedostatečná osvěta v oblasti dentální hygieny. Mnoho majitelů koček podceňuje pravidelné čištění zubů. V důsledku špatné nebo nulové zubní hygieny vzniká řada nepříjemných zdravotních potíží, které způsobují nevábný odér z tlamy. Pokud nevěnujete péči o zuby vaší kočky náležitou pozornost, hromadí se zbytky potravy mezi zuby, kde se rozkládají, a tím dochází k zápachu z úst. Na zubech se také usazuje zubní plak a vzniká zubní kámen. Odtud už je jen krůček k rozvoji zubního kazu, zánětu dásní a ztrátě zubů.

Nejde přitom jen o problém estetický. Záněty dásní a zkažené zuby jsou pro kočku velice nepříjemné a bolestivé. Může se cítit nesvá, odmítat potravu, nezřídka se objevují také projevy apatie či agresivity. Ba co víc, záněty v dutině ústní snižují kvalitu života vašeho mazlíčka a nezřídka také jeho délku.

Pokud se u kočky objeví špatný dech, jako první zkontrolujte zuby a dásně. Zarudlá, oteklá nebo krvavá místa signalizují zánět. Ten je nutné okamžitě řešit.

POZOR: Neléčený zánět v dutině ústní může vést ke ztrátě zubů, nebo dokonce k akutní, život ohrožující otravě organismu.

Jako první pomoc nasaďte při zánětu dásní nebo jiných potížích v dutině ústní antiseptický a protizánětlivý SkinPET® Stoma Gel HY s kyselinou hyaluronovou. Tlumí akutní zánět, zmírňuje bolest i otok, zastavuje krvácení, a díky kyselině hyaluronové podporuje rychlejší hojení. Gel při aplikaci nestéká, neštípe, nedráždí a jeho aplikace je pro kočku naprosto bezbolestná. Postižené místo potírejte gelem 3-4x denně až do vymizení příznaků.

Nezanedbávejte pravidelnou zubní hygienu

Pravidelným čištěním zubů můžete zabránit nepříjemným zánětům v dutině ústní i zápachu z úst. Předejdete také rozvoji paradontózy a následné ztrátě zubů. Zuby se čistí speciálním kartáčkem a zubní pastou – obojí by mělo být určené výhradně pro kočky. S pomocí kartáčku jemně masírujte dásně i zuby. Pokud není kočka na čištění zubů zvyklá, může se zpočátku bránit. Proto je dobré začít s čištěním zubů už od kotěte. U plachých koček postupujte opatrně – začněte krátkou masáží dásní a postupně se propracujte k plnohodnotnému vyčištění dutiny ústní. Ideální frekvence čištění je 1x denně, nebo alespoň 1x týdně. Pokud si nejste jistí, jak zuby správně čistit, nebojte se zeptat na správnou techniku čištění zubů vašeho veterináře.

POZOR: Nikdy nepoužívejte pasty pro lidi, pro kočky mohou být obsažené látky toxické a způsobit podráždění žaludku či jiné vážné potíže!

Jako prevenci zánětů v dutině ústní používejte SkinPET® Stoma Gel HY s antiseptickým složením, který brání množení patogenních organismů.

Pokud je na zubech patrný zubní kámen, kartáčkem ho již bohužel neodstraníte. Navštivte veterináře, který zubní kámen šetrně odstraní ultrazvukem. Po ošetření zubního kamene, dásní, nebo vytržení zubů u veterináře nezapomeňte postižené místa ošetřovat SkinPET® Stoma Gelem HY, který urychlí hojení a sníží riziko sekundární infekce.

Navštivte veterináře

Čím nižší je kvalita krmiva, tím vyšší bývá zápach z tlamy. Špatný dech můžete zaznamenat také po krmení vlhkými krmivy, jako jsou kapsičky nebo paštiky. Vlhké krmivo se na rozdíl od granulí více usazuje na zubech, kde zapáchá. Vsaďte proto na kvalitní krmiva bez balastních látek, která prospívají zdravému zažívání. Vyvarujte se také podávání lidských pamlsků, jako jsou uzeniny, slané maso nebo piškoty. Čas od času dopřejte své kočce také kvalitní dentální pamlsky, jako jsou speciální dentální tyčinky nebo sušené zvířecí uši, které pomáhají obrušovat zubní plak.

Vyvarujte se dietním chybám

I když stojí za nevábným zápachem z tlamy nejčastěji banální potíže, jako je nedostatečná zubní hygiena, nebo nevhodné složení jídelníčku, příčinou špatného dechu vaší kočky mohou být také závažné zdravotní problémy, jako je cukrovka, střevní parazité, onemocnění jater a ledvin, zánět žaludku nebo nádorové onemocnění. Pokud je dech vašeho mazlíčka cítit po rybách, může to naznačovat potíže s játry nebo zažívacím traktem. Pach moči z tlamy může signalizovat onemocnění ledvin, sladký odér často prozradí cukrovku. Pokud se navíc přidají další potíže, jako je hubnutí, apatie nebo jakákoliv jiná změna v chování nebo zdravotním stavu kočky, neprodleně navštivte veterináře.

Kromě zápachu z tlamy řeší majitelé koček často také zápach z uší. Ten je obvykle způsobený přemnožením bakterií a kvasinek v uchu, které způsobí zánět. Při akutní infekci uší použijte antiseptický přípravek SkinPET® Aural Gel. Prevencí zánětu uší je pravidelné čištění uší 1x týdně antiseptickým roztokem SkinPET® Otic.

 

Poslední novinky z blogu

Jak pečovat o zvíře po operaci, kastraci nebo sterilizaci?

Dny po operaci jsou pro vašeho mazlíčka velice náročné. Potřebuje vaši lásku i péči, aby se mohl brzy vrátit do kondice a radovat se ze života. Buďte na tyto nelehké dny připraveni a dopřejte svému mazlíčkovi kvalitní pooperační péči v klidu a bezpečí domova. Jak se starat o psa či kočku po operaci, kastraci nebo sterilizaci?

Celý článek Všechny články

Vánoce s vaším mazlíčkem: Tipy na nejlepší dárky pro psy a kočky

Vaši čtyřnozí parťáci patří mezi právoplatné členy vaší rodiny, a tak je samozřejmé, že se pod vánočním stromečkem objeví balíčky i s jejich jmény. Jaké dárky vybrat, aby vašemu mazlíčkovi udělaly radost nejen o Vánocích, ale i po celý rok? Nechte se inspirovat tipy na praktické dárky pro psy a kočky.

Celý článek Všechny články

Jak řešit zápach z tlamy u psa či kočky?

Vdechovat nevábný odér z tlamy vašeho mazlíčka není nic příjemného. Nejde přitom jen o kosmetickou záležitost. Silný zápach z tlamy vašeho psa nebo kočky signalizuje hlubší zdravotní problém, který byste neměli podceňovat. Může jít o banální příčinu, jako je nevhodné složení jídelníčku, ale i závažný problém, který může vašeho čtyřnohého přítele ohrozit na životě. Jak zápach z tlamy řešit a jak zjistit jeho příčinu?

Celý článek Všechny články

2 z 5 domácích mazlíčků trpí obezitou. Jak jim pomoci ke zdravé váze?

Nadváha a obezita už nejsou výhradně problémem lidí, čím dál častěji trápí také zvířecí mazlíčky. Podle veterinářů je její výskyt u zvířat alarmující – podle statistik trpí obezitou 2 z 5 domácích mazlíčků – zejména psů a koček. Obezita s sebou nese celou řadu zdravotních potíží a rizik. Správná výživa a udržení zdravé váhy zvířete je přitom zcela v rukou jeho majitele. Jak pomoci našim čtyřnohým parťákům k optimální váze a pevnému zdraví?

Celý článek Všechny články

Nachlazení, rýma a kašel: Tipy, jak řešit nejčastější nemoci vašich mazlíčků

Sychravé podzimní počasí nahrává virům i bakteriím a plní ordinace nejen lékařů, ale i veterinářů. Zvířata trpí nachlazením a virózami stejně jako lidé. Organismus oslabený výkyvy teplot a změnou počasí nedokáže s protivníky účinně bojovat, a tak se může u vašeho mazlíčka s příchodem podzimu objevit rýma, kašel či jiné nepříjemné příznaky probíhajícího onemocnění, které není radno podceňovat. Zjistěte, jak vašim čtyřnohým kamarádům ulevit při viróze či nachlazení a jak nemocem účinně předcházet.

Celý článek Všechny články